חורשט סבזי – תבשיל עשבים ובשר פרסי
חורשט סבזי פרסי כמו שצריך: עשבי תיבול קצוצים שמטוגנים לאט עד שהם כמעט שחורים, בשר שמתפרק במזלג, שעועית אדומה ולימו עומני, ליים קטן מיובש. העבודה הפעילה היא 40 דקות וכל השאר בישול איטי בלי מאמץ, כשלוש שעות ורבע בסך הכל.
אופן ההכנה
מייבשים את קוביות הבשר בנייר סופג ומתבלים במלח ובפלפל. בשר רטוב מתבשל באדים במקום להשחים.
מחממים 2 כפות שמן בסיר כבד על אש גבוהה וצורבים את הבשר בשתי פעימות, כ-5 דקות לכל פעימה תוך הפיכה, עד שנוצר קרום חום כהה בכל הצדדים. מוציאים לצלחת.
מנמיכים לאש בינונית, מוסיפים את הבצל ומטגנים 8-10 דקות עד שהוא רך וזהוב. מוסיפים את הכורכום ומערבבים 30 שניות, עד שהריח עולה.
מחזירים את הבשר לסיר עם הנוזלים שהצטברו בצלחת, מוסיפים את המים החמים ומביאים לרתיחה. מנמיכים לאש קטנה, מכסים ומבשלים שעה וחצי.
בזמן שהבשר מתבשל שוטפים את הפטרוזיליה, הכוסברה והבצל הירוק, מייבשים אותם היטב במגבת מטבח וקוצצים דק מאוד.
מחממים ½ כוס שמן במחבת רחבה על אש בינונית ומטגנים את העשבים 15-20 דקות עם ערבוב תכוף, עד שהנפח מצטמק לכשליש, הצבע מתכהה לירוק כמעט שחור והריח נעשה עמוק במקום דשאי.
מוסיפים את עלי הגרגרנית ומטגנים דקה אחת בלבד, רק עד שהריח עולה. טיגון ארוך יותר שלהם מכניס מרירות.
מעבירים את העשבים לסיר הבשר, מוסיפים את השעועית ואת הלימו עומני המנוקבים ומערבבים. מכסים ומבשלים על אש קטנה עוד 45-60 דקות.
טועמים ומתקנים מלח. התבשיל מוכן כשהבשר מתפרק בקלות בלחיצת מזלג ושכבת שמן ירקרקה עולה לפני השטח. אם חסרה חמיצות, מוסיפים מיץ מחצי לימון.
מגישים חם לצד אורז לבן. מי שאוהב לוקח לימו עומני לצלחת ולוחץ אותו אל תוך הרוטב.
אני כורדי עיראקי, וחורשט סבזי הוא לא התבשיל שגדלתי עליו בקטמונים. אבל מי שהחליט לתעד מתכונים של עדות לפני שהם נשכחים לא יכול להסתפק בעדה שלו בלבד, ואת התבשיל הפרסי הזה למדתי לאהוב בדיוק מהסיבה שאני אוהב קובה: הוא נראה פשוט, הוא דורש סבלנות, ואין בו שום דרך לקצר. חורשט סבזי, שפירושו תבשיל עשבים, נקרא גם קורמה סבזי, כלומר בשר שנצרב ובושל לאט. הצבע הירוק הכמעט שחור שלו הוא לא סימן של שריפה אלא ההוכחה שהעשבים טוגנו נכון.
שלוש שעות ורבע זה הזמן הכולל, אבל העבודה הפעילה היא כ-40 דקות, ורובה שטיפה וקיצוץ של כארבע מאות גרם עשבים. כל השאר הוא בישול איטי שלא דורש ממני יותר מהצצה פעם בחצי שעה. אני מכין אותו בשישי בבוקר, והוא רק משתבח עד הצהריים.
למה זה עובד
- טיגון העשבים בנפרד הוא כל הסיפור. בטיגון ארוך בשמן העשבים מאבדים את הנוזלים ואת הטעם הדשאי החריף, והם משחימים ומקבלים עומק. עשבים שנזרקים ישר למים נותנים תבשיל ירוק בהיר עם טעם של מרק ירקות.
- צריבת הבשר לפני הנוזלים בונה שכבת טעם חומה בתחתית הסיר, וזה מה שמחזיק תבשיל שהעשבים בו דומיננטיים.
- הלימו עומני, ליים קטן שהורתח במי מלח ויובש בשמש, נותן חמיצות עמוקה ומעט מעושנת שמיץ לימון לא יודע לתת. הוא נכנס רק בשעה האחרונה, כדי שייתן טעם בלי למרר.
- השעועית האדומה סופגת את השמן והחמיצות והופכת את התבשיל למנה שבאמת משביעה.
טעויות נפוצות
- לקצר בטיגון העשבים. עשר דקות לא מספיקות. מחכים עד שהנפח יורד לכשליש והריח משתנה לגמרי.
- עשבים רטובים. עשבים שנכנסים למחבת עם מים מאדים ולא נטגנים. מייבשים אותם היטב לפני הקיצוץ.
- יותר מדי גרגרנית. עלי הגרגרנית היבשים הם מה שהופך את התבשיל למריר אם מגדישים. שתי כפות לסיר כזה, לא יותר, ודקה אחת של טיגון.
- לימו עומני שלם ובישול ארוך מדי. הגרעינים והציפה הפנימית משחררים מרירות. מנקבים בשתי נקודות ומכניסים רק בשלב האחרון.
- אש גדולה מדי בסיר. צריך רתיחה עדינה, שבה בועה עולה בערך פעם בשנייה. ברתיחה חזקה הבשר מתהדק ומתייבש במקום להתרכך.
תחליפים וגרסאות
- שעועית יבשה: משרים ¾ כוס שעועית אדומה בלילה, מבשלים אותה בנפרד ברתיחה 45-60 דקות עד שהיא רכה לגמרי, ומוסיפים במקום הקופסה. הטעם טוב יותר, אבל צריך לתכנן מראש.
- בלי לימו עומני: מיץ של לימון גדול שלם בסוף הבישול, עם קליפה מגורדת של חצי לימון.
- עוף: שוקיים עם עצם במקום הבקר, עם בישול של 15 דקות בלבד לפני הוספת העשבים ועוד 30-35 דקות אחריה. בסך הכל כ-50 דקות, יותר מזה והעוף מתפרק לסיבים.
- טבעוני: מדלגים על הבשר, מוסיפים בטטה בקוביות וכוס שעועית נוספת יחד עם העשבים, ומבשלים חצי שעה בלבד.
- סיר לחץ: מבשלים את הבשר במים 35 דקות בלחץ גבוה, פותחים, מוסיפים עשבים, שעועית ולימו עומני וממשיכים 20 דקות בסיר פתוח.
שמירה והכנה מראש
כמו כל תבשיל בשר ארוך, החורשט סבזי טעים יותר ביום שאחרי, כשהחמיצות והעשבים נרגעים אל תוך הרוטב. במקרר הוא נשמר עד 4 ימים בכלי אטום, ובהקפאה עד 3 חודשים. מפשירים במקרר ומחממים על אש קטנה עם שתי כפות מים. אפשר גם לקצוץ ולטגן את העשבים יום לפני, לשמור אותם במקרר בקופסה סגורה ולהוסיף לסיר ביום הבישול. זה חותך את העבודה הפעילה בחצי.
שאלות נפוצות
איפה קונים לימו עומני ועלי גרגרנית?
בחנויות תבלינים בשווקים, בכל חנות של מטבח פרסי או עיראקי, ולעתים גם במדף התבלינים ברשתות הגדולות. הלימו עומני נמכר יבש וקשה כאבן, וככה הוא צריך להיות. עלי הגרגרנית נמכרים לפעמים בשם שנבליליה.
אפשר להשתמש בעשבים קפואים?
אפשר, וזה קיצור דרך לגיטימי. מטגנים אותם קפואים בשמן ונותנים להם 5 דקות נוספות כדי שהמים יתאדו. הטעם קרוב, אם כי לא זהה לטרי.
למה התבשיל יצא לי חום ולא ירוק?
כנראה העשבים טוגנו באש גבוהה מדי או שנשארו במחבת בלי ערבוב. הצבע הנכון הוא ירוק כהה מאוד, כמעט שחור. אש בינונית וערבוב תכוף פותרים את זה.
איזה בשר הכי מתאים?
צלי כתף (מספר 5) או אסאדו, כלומר בשר עם קולגן שמתרכך בבישול ארוך. פילה או סינטה יתייבשו כאן. גם שריר עובד מצוין, אבל צריך להוסיף לו חצי שעה בישול.




הכנתם? ספרו לנו איך יצא